Het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG) monitort de beschikbaarheid van medisch specialistische geneesmiddelen in Nederland op landelijk niveau en coördineert bij (dreigende) tekorten. Het LCG is opgericht in 2020 door de Nederlandse Vereniging van ZiekenhuisApothekers (NVZA) en is sinds 2024 verankerd als zelfstandige organisatie.    

Wat doen wij? 

Als Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen houden wij ons bezig met het monitoren en coördineren van het aanbod, de vraag en levering van medisch specialistische geneesmiddelen waarvan een (dreigend) tekort bestaat. Het LCG probeert tekorten te voorkomen en de beschikbaarheid voor patiënten te borgen, zodat de meest passende medicamenteuze behandeling mogelijk is. Hiervoor is intensieve samenwerking op landelijk niveau vereist.  

Daarnaast ondersteunt het LCG ziekenhuisapothekers om gepast gebruik van geneesmiddelen te bevorderen, onder andere door het gebruik van data te faciliteren en kennisdeling te bevorderen.  

Tenslotte verkent het LCG hoe de kennis en ervaring die we hebben opgedaan ook van waarde kan zijn voor de extramurale geneesmiddelenvoorziening, in afstemming met de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP).  

Waarom is het LCG opgericht? 

De oprichting van het LCG was een noodzakelijk gevolg van de coronapandemie. Deze centrale coördinatiestructuur is in het leven geroepen door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA) om de beschikbaarheid van essentiële medisch specialistische geneesmiddelen tijdens de pandemie te waarborgen. 

In die periode heeft het LCG een cruciale en grotendeels onzichtbare rol vervuld. Veel aandacht ging uit naar bijvoorbeeld het tekort aan bedden op de Intensive Care-afdelingen in Nederlandse ziekenhuizen, maar op de achtergrond ontstond er ook een tekort aan veel medisch specialistische geneesmiddelen. Als crisisdienstverlener hebben wij deze schaarste pragmatisch en doelgericht aangepakt. Na de successen tijdens de pandemie heeft VWS het LCG gevraagd om haar dienstverlening blijvend en breder in te zetten, voor alle medisch specialistische geneesmiddelen in Nederland en waar mogelijk ook voor extramurale geneesmiddelen. Om ervoor te zorgen dat voor alle patiënten altijd de meeste passende medicamenteuze specialistische behandeling beschikbaar is.  

Waarom is het LCG belangrijk? 

In crisistijd werkt het LCG eraan de beschikbaarheid van essentiële medisch specialistische geneesmiddelen voor patiënten veilig te stellen, dan wel de mogelijke gevolgen van tekorten te verzachten. Tekorten aan geneesmiddelen komen helaas niet alleen voor bij een pandemie; vrijwel dagelijks treden er tekorten op. Het LCG werkt daarom nauw samen met stakeholders om ook nu waar mogelijk medisch specialistische geneesmiddelentekorten te voorkomen en eventuele nadelige gevolgen voor patiënten te verminderen.    

Wij stemmen hiervoor regelmatig af met onder meer ziekenhuisapothekers, geneesmiddelenproducenten, medisch specialisten, huisartsen, groothandels, distributiecentra, de overheid, het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).  

Door verbruik, voorraden en leveringen te monitoren kunnen wij een betere verdeling van de schaarse geneesmiddelen faciliteren. Goede en snelle communicatie en afstemming tussen betrokken stakeholders is hierbij van belang, wat onze coördinerende rol essentieel maakt. Enkel door effectief en efficiënt samen te werken kunnen we de kwaliteit en continuïteit van specialistische geneesmiddelen voor patiënten in Nederland waarborgen.